Sosyal medya yıllardır hayatımızın içinde. Sadece bir yerde de değil bir çok sosyal platformda hesaplarımız var. Buralarda paylaşımlar yapıyor bir yerde sosyalleşiyoruz. Kimimiz bir fotoğrafı paylaşıyor kimimiz ise yaşadığımız sıkıntıyı dile getiriyor. Fikirlerimizi de arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Buraya kadar olan kısmı hepimiz biliyoruz ancak paylaşılan bilgilerin doğruluğu, kime ait olduğu ise bazı paylaşımlarda tamamen muammaya dönüşüyor.

Kişisel hesaplardan yapılan paylaşımlarda bu sorun çok görülmese de sayfalar ve gruplarda ciddi anlamda yaşandığına şahit oluyoruz. Örneğin bir ünlünün fotoğrafının yanına kısa bir not yazılıyor. Paylaşıma sunuluyor. Notta ne yazdığı önemli değil iyi yada kötü bir ifade var ve çok ciddi sayıda insan bunun o kişinin ifadesi olduğuna inanıyor. Paylaşırken de kendisine göre ekleme yapıp tepkisini dile getiriyor. Kendince eleştiriyor yada destek veriyor. Bu örnek bile başlı başına bir manipülasyonken bir de bunu sağlık gibi önemli bir konuda yapıldığını düşünün.

Bir çok sayfa farklı farklı hastalıklarla ilgili öneriler paylaşılıyor. Sadece bir görsel üzerinden şunu söyle yerseniz rahatlarsınız, şunu için mutlaka çare olacak tarzından birçok yazı ekleniyor. İnanın öyle paylaşım sayılarına ulaşıyor ki.

Her şeyden önce sağlık gibi hekimlik gerektiren bir alanda bu kadar kolay paylaşım yapmak ne kadar doğru? (Kendilerine ait hesaplardan bilgiler paylaşan alanında uzman kişileri ayırıyorum) Burada başka konular da yaşanmıyor değil. Çeşitli iddiaları dile getiren insanlar hiçbir kaynak göstermeden bu bilgileri insanlara ulaştırıyor örneğin. Gazeteciliğin temel unsurlarındandır verilen bir bilgi önce teyit edilir ki kamuoyuna doğru bilgi verilsin. Ama takdir edersiniz ki sosyal medya artık çok büyük bir haber kaynağına dönüştü ve kişisel paylaşımların kontrolü çok zor. Burada fikirlerini beyan eden, her hangi bir konuda düşüncesini paylaşanları ayırıyorum. Çünkü herkes kişisel hesabından (kimseye hakaret etmeden) fikrini açıklamakta özgürdür.

Ama öyle paylaşımlarla karşılaşıyorum ki. Siyasi, ekonomik yada herhangi güncel bir konuda inanılmaz iddialar ortaya atılıyor. İlk kaynağının neresi olduğu belli değil ancak binlerce insan bunun gerçekliğini araştırmadan bilginin yayılmasını sağlıyor. Nacizane basın sektöründe 7 yılı geride bırakmış bir gazeteci olarak tavsiyem gördüğünüz her bilginin doğruluğundan emin olmadan bunu savunmamanız. Bugün sosyal medyayı kaleme aldım ancak bunu günlük hayatınızda da uygulamanız size fayda sağlayacaktır. Aksi takdirde kişilerin kendisine ait olmayan sözlerinin ve kişileri yanıltmak için hazırlanmış sahte görsellerin yayılmasına istemeden de katkı sağlarsınız.

Siyasi görüşünüz, hayata bakış açınız hatta günlük yaşantıya yüklediğiniz anlamlar bile farklı olabilir bu da çok normaldir. Ama her konu gerçek tektir. Okuduğunuz haberlerde, gördüğünüz paylaşımlarda yada duyduğunuz her bilgide gerekli araştırmayı yapmak sizi hem donanımlı hem de konu hakkın bilgi sahibi bir birey yapar.